Codul educației a fost modificat | Facilități și indemnizații majorate pentru tinerii specialiști

0

Parlamentul a aprobat, la finele săptămânii trecute, în lectură finală, mai multe modificări la Codul educației, care prevăd, între altele, majorarea valorii indemnizațiilor pentru tinerii specialiști.

Astfel, absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi indemnizații în valoare de 200.000 de lei. În cazul tinerilor care au absolvit instituții de învățământ profesional tehnic, indemnizațiile vor crește de la 96.000 de lei la 160.000 de lei.

De asemenea, tinerii specialiști angajați în instituțiile publice de învățământ din mediul rural și din centrele raionale vor beneficia, pe o perioadă de cinci ani, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

Modificarea Codului educației stabilește, în premieră, introducerea posibilității aplicării învățământului dual în instituțiile de învățământ superior. A fost introdusă și noțiunea de Educație multilingvă. Acest concept va permite dezvoltarea competențelor de comunicare eficientă în limbile română și maternă ale elevilor care studiază în instituții cu limba de predare alta decât limba română.

Pentru nivelul învățământului superior vor fi introduse prevederi care vor crea premise de atragere în aulele studențești a practicienilor din domeniile militar, al artei, sportului și al tehnologiilor informaționale.

Pentru a susține învățarea pe tot parcursul vieții, Codul modificat prevede că Guvernul va finanța din bugetul de stat activitățile de formare a adulților în domenii de importanță social-economică majoră.

În total, intervențiile operate de Parlament vizează mai mult de 50% din textul legii cadru din domeniul educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.