Parlamentul R. Moldova a aprobat instrumente legislative de susținere a gospodăriilor vulnerabile energetic. Astfel, vor fi instituite două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „primară” „și extremă”.

Potrivit Parlamentului, acest instrument va permite identificarea celor mai vulnerabile gospodării din punct de vedere energetic și oferirea unor compensații mai mari la plata facturilor la consumul de energie în perioada rece a anului.

Documentul propune integrarea celor două instrumente de susținere a cetățenilor în perioada rece a anului – a ajutorului pentru perioada rece a anului și a compensațiilor la achitarea facturilor la energie – într-un mecanism unic: plata compensațiilor la energie.

Pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor familiei, se propune acordarea accesului autorităților la datele deținute de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare privind situația financiară a familiei. Propunerea vine în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate și subdeclarate în economia locală.

În perioada rece 2022-2023, 80% din gospodăriile din Moldova, adică peste 600.000 de gospodării, au fost încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată. În anul 2023, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate a fost prevăzută suma de peste 893 mil. de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.