Turnul de apă din Șoldănești și-a recăpătat splendoarea de odinioară. Construit în 1893 din cărămidă roșie, turnul asigura toate necesitățile de apă pentru calea ferată din Șoldănești.

După mai bine de un secol, monumentul a fost restaurat, datorită susținerii oferite de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Ambasadorul european, Jānis Mažeiks, a inspectat obiectivul restaurat.

Turnul de apă din Șoldănești nu este doar un simplu monument istoric, el și-a păstrat funcționalitatea până în zilele noastre. Rezervorul cu o capacitate de 50 de tone aprovizionează cu apă potabilă tot centrul istoric al orașului Șoldănești – aproximativ 400 de beneficiari de la unitățile comerciale și până la cele 100 de locuințe.

Restaurarea turnului de apă din Șoldănești a fost una complexă, pentru că a fost asigurată funcționalitatea acestuia și totodată au fost păstrate toate elementele de valoare istorică și arhitecturală. Lucrările de conservare/restaurare s-au concentrat pe consolidarea turnului, repararea acoperișului, tâmplăriei, precum și înlocuirea completă a rezervorului de apă și a conductelor din interior.

Turnul de apă este repartizat în trei nivele: la nivelul superior se găsește o cisternă de apă cu o capacitate de 50 de tone, la nivelul doi – departamentul tehnic, iar la parter este sistemul de cazangerie, pentru a asigura în timpul rece a anului buna funcționare a sistemului de apă. După restaurarea completă a turnului de apă, urmează ca parterul turnului, dar și teritoriul din preajma monumentului, să fie transformate într-un muzeu industrial.

Turnul de apă din Șoldănești face parte din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care au beneficiat de lucrări de restaurare în perioada anilor 2020-2022. Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.