Viorica Borușko și soacra ei, Tamara, sunt două refugiate din regiunea ucraineană Harkov, care s-au stabilit și integrat în satul Taxobeni, raionul Fălești.

Pentru Viorica, Taxobeni este localitatea de baștină, pe care însă valurile vieții au dus-o în Ucraina. La Taxobeni locuiește mama Vioricăi.

La Taxobeni, Viorica a revenit la 8 aprilie anul trecut, iar în septembrie a plecat în Ucraina să o aducă în localitate și pe soacra ei, care era într-o regiune aflată sub ocupația rusă. Ambele deja au ajuns la Taxobeni, după ce au parcurs un drum dificil dinspre Ucraina spre Moldova.

După cum își amintesc femeile, la vamă au fost întâmpinate călduros, având parte de o atenție deosebită, de consiliere psihologică și de ajutor umanitar. Viorica și Tamara spun că o asemenea atitudine le-a adus liniște în suflet și le sunt recunoscătoare oamenilor din Moldova.

Pentru că e originară din Taxobeni, Viorica, s-a integrat și s-a adaptat mai ușor, iar în cazul soacrei ei, traumatizată de război, procesul a durat un pic mai mult.

Medic de formare în Ucraina, Viorica s-a implicat în activități de instruire la Taxobeni pe teme de sănătate, iar atunci îi este solicitat ajutorul dânsei, ea ajută cu dedicație.

Și Viorica, și Tamara spun că speră să revină cât mai curând pacea în Ucraina și că vor putea reveni acasă la cei dragi, care acum își apăra patria.

Sergiu Onofrei,
corespondent comunitar, s. Taxobeni, Fălești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.