Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populației (UNFPA Moldova), a lansat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Documentul conține patru obiective majore și prevede o abordare multisectorială a fenomenului îmbătrânirii, ceea ce presupune implicarea tuturor instituțiilor statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.

Potrivit statisticilor, în ultimii șase ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%, iar ponderea vârstnicilor constituie acum aproape 24 % din populaţia ţării. Conform prognozelor, în anul 2040, fiecare a 2-a persoană din țara noastră va avea peste 50 de ani. În acest context, primul obiectiv al programului se referă la extinderea accesului persoanelor în vârstă la servicii sociale de bază. Urmează ca 3.000 de persoane în vârstă să fie asigurate cu dispozitive asistive/mijloace ajutătoare tehnice, vor fi create și extinse în 50 de localități servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă etc.

Datele studiului Generații și Gen  arată că, în prezent, aproximativ doar 2% din persoanele de 55-74 ani desfășoară activități de învățare continuă. În acest sens, cel de-al doilea obiectiv al Programului se referă la învățarea pe tot parcursul vieții și prevede realizarea conceptului de ,,Universitatea pentru vârsta a treia”.

Datele studiului mai arată că doar 1 din 3 persoane în vârstă de 60 ani au accesat internetul. Cel de-al treilea  obiectiv al programului se referă la sporirea numărului persoanelor vârstnice care utilizează tehnologiile informaționale pentru accesarea serviciilor publice, comunicare și informare: dezvoltarea și asigurarea funcționalității Platformei Naționale de Echipamente TIC pentru vârstnici, crearea portofoliului de pachete și servicii de conectare accesibile pentru 25.000 persoane vârstnice cu venituri reduse, abilitarea digitală a 5.000 persoane vârstnice etc.

UNFPA Moldova este partenerul de bază al Ministerului Muncii, Guvernului Republicii Moldova și al tuturor actorilor naționali, în vederea realizării prevederilor Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă, extinderea oportunităților pentru vârstnici și consolidarea rezilienței demografice a țării.

Doar 3% din populația de peste 55 ani participă cel puțin o dată pe lună la activități organizate în comunitate și doar 24% din populația de 55+ practică exerciții fizice zilnic sau cel puțin săptămânal. În cadrul celui de-al patrulea obiectiv urmează extinderea Programului național „Voucher cultural” pentru persoanele în vârstă cu venituri reduse, ajustarea programelor de sport şi de cultură pentru a fi mai prietenoase pentru persoanele în vârstă, dezvoltarea serviciilor/programelor comunitare  de mobilizare și împuternicire a vârstnicilor la nivel local, realizarea anuală a Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active etc.

Programul privind îmbătrânirea activă şi sănătoasă va fi realizat de autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice, în parteneriat cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare, unul dintre partenerii cheie fiind UNFPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.