Începând cu  1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60  ani 6 luni, iar  stagiul complet de cotizare – 33 ani 6 luni.

Pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu trei ani și de la 1 iulie a.c. constituie 57 ani 6 luni.

Reieşind din stagiul complet  de cotizare prevăzut pentru femei  de la 1 iulie a.c., la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani  6 luni de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – de 39 ani.

Casa Naţională de Asigurări Sociale reamintește că pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.