Premierul Dorin Recean a făcut o vizită în raionul Șoldănești, iar programul său a presupus și inspectarea unei livezi hiperintensive de cireșe, deținută, la Vadul Rașcov, de un tânăr antreprenor din Chișinău.

Pe cele 25 de hectare de livadă, Adrian Cavcaliuc are plantate opt soiuri de cireșe târzii. Investitorul speră că anul acesta va avea prima roadă completă, estimând circa 200 de tone de cireșe.

Adrian Cavcaliuc spune că, din 2018 și până în prezent, a reușit să câștige mai multe proiecte de finanțare și subvenții, participând la toate programele din domeniu, inclusiv la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Livada Moldovei sau Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Potrivit Guvernului, antreprenorul deține un bazin propriu de acumulare a apei, utilizat pentru a iriga întreaga livadă, dar și un sistem combinat de răcire cu apă și sortarea optică a cireșelor – unic în R. Moldova. Acest lucru îi permite să satisfacă orice cerere din UE, inclusiv la nivel de ambalare a produsului.

„Mă bucur să cunosc pomicultori ca Andrei, Mihail și Vasile, care lansează afaceri și investesc în tehnologii moderne pentru a ieși pe piață cu produse de calitate. Acești tineri dezvoltă economia locală și oferă locuri de muncă pentru locuitorii din zonă și sunt un exemplu demn de urmat.”, a spus premierul Recean.

foto: gov.md

În câteva zile va începe recoltarea, iar cireșele din Vadul Rașcov vor ajunge în mai multe țări din Uniunea Europeană – în Italia, Polonia, sau Spania.

În R. Moldova, producția de cireșe ajunge la aproximativ 15 mii de tone pe an, fapt care o plasează în top 20 exportatori mondiali de cireșe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.