La Chișinău sunt în curs inițiere a negocierilor şi aprobare a semnării Acordului de împrumut dintre R. Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) pentru proiecte de infrastructură a Căii Ferate din Moldova.

Acordul prevede alocarea a unui împrumut în valoare de 23 mil. de euro pentru reparația coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 128 km. Cu acești bani vor fi schimbate traversele, șinele și balastul la porțiunile critice ale infrastructurii feroviare.

Acordul va completa pachetul de împrumut cu un grant acordat de Comisia Europeană în valoare de 20 mil. euro,  în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”, de facilitare a transportului de mărfuri import-export pentru Ucraina.

La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este în proces de negociere cu BEI privind alocarea unui credit de 10 mil. euro, dar și a unui grant de 12 mil. euro.

În prezent, sunt făcute lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, pe o lungime de 233 km, din contul împrumutului de 107 mil. euro, acordat de BERD și BEI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.