Primul laborator a fost amenajat în incinta Facultății de Informatică și Matematică de la USM, aici unde studenții învață dezvoltarea jocurilor (Game Design și Producție Multimedia).
Un al doilea laborator se află la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării și oferă toate condițiile pentru a dezvolta ideile studenților de la Producție Multimedia chiar din primul an de licență.
Laboratoarele au fost echipate cu 38 de computere performante, căști, laptop-uri pentru profesori, TV, mobilier ergonomic, toate pentru o predare interactivă, bazată pe aspecte practice.
Echipamentul a fost oferit de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, iar amenajarea și repararea spațiilor a fost asigurată în parteneriat cu Asociația Industriilor Creative din Moldova (COR).
Industria Creativă în Republica Moldova este reprezentată de 2.200 de companii cu 10.000 de angajați și circa 2.500 de liber profesioniști. În 2021, veniturile acestui sector au ajuns, în Moldova, la 174 de milioane de dolari.
Anul trecut, în trei universități din Moldova au fost create programe de licență în animație, dezvoltare jocuri și multimedia, scopul cărora este să răspundă cererii pieței muncii de cadre calificate în domeniu pentru majoritatea companiilor de creație.
În total, la cele cinci specialități noi din trei universități din țară sunt 284 de studenți în anul I. Astfel de laboratoare au mai fost deschise și la UTM și Universitatea „Ion Creangă” din Chișinău.
Investiția totală a USAID, Suediei și Marea Britanie pentru dotarea cu echipament a tuturor laboratoarelor din cele trei universități este de peste 243.000 de dolari pentru 96 de computere și accesorii performante.