Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023. Potrivit documentului, atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat se majorează cu peste 1,4 mlrd. de lei.

Astfel, după cum precizează Guvernul, veniturile bugetului de stat cresc cu 2,2% și vor constitui 66,274 mlrd. de lei, iar cheltuielile cu 1,7% și vor constitui 84,602 mlrd. de lei.

Deficitul bugetar rămâne în valoare de 18,3 mlrd. de lei.

Modificarea bugetului a fost determinată de majorarea intrărilor de granturi externe pentru suport bugetar în sumă de 94 de mil. USD, resurse ce au fost direcționate în mare parte pentru dezvoltarea economiei.

Principalele măsuri de ordin economic, vizează alocarea suplimentară de resurse pentru infrastructură și dezvoltare locală:

  • majorarea Fondului rutier cu 736 mil. de lei pentru lucrări de reparație și întreținere a drumurilor publice naționale;
  • susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv programul „373”, prin programele ODA – 338 de mil. de lei (din surse externe inclusiv);
  • majorarea Fondului național de dezvoltare regională și locală – 320 de mil. de lei pentru implementarea proiectelor în cadrul programului „Satul European”;
  • majorarea Fondului național pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural – 100 de mil. de lei.

Sunt prevăzute și majorări de cheltuieli pentru implementarea măsurilor în domeniile: cultură, sport și tineret; educație; ocrotirea sănătății. 86,1 mil. de lei vor fi direcționate pentru finanțarea serviciului asistență personală, 50 de mil. de lei pentru reparația capitală a unităților de terapie intensivă din instituțiile medico-sanitare, 5 mil. de lei pentru programul „Farmacia în comuna ta”.

Alte 10 mil. de lei vor fi utilizate pentru renovarea și dotarea infrastructurii pentru educația ante-preșcolară, iar 22 de mil. de lei – pentru acordarea premiilor și a burselor sportivilor pentru performanță în competițiile sportive.

Rectificarea presupune și majorarea salariilor pentru unele categorii de bugetari, care lucrează în administrația publică centrală, începând cu 1 iulie a.c.. Pentru această măsură au fost alocate 89,8 mil. de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.