Inițiativa de modificare și adaptare a Codului educației la nevoile și cerințele actuale a fost discutată de deputați cu cadrele didactice și experții în domeniu.

O primă rundă de dezbateri a avut loc la Liceul „Aristotel” din Chișinău, unde deputați, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și conducători ai instituțiilor de învățământ liceal din Chișinău și-au expus opiniile și sugestiile pe marginea modificărilor legislative propuse.

O altă rundă de consultări a avut loc la Parlament, unde alături de deputați și reprezentanți ai ministerului de resort, au fost membrii societății civile și elevi.

Care sunt principalele modificări

Una dintre modificările propuse de autori prevede că perioada în care tinerii specialiști angajați în sistemul educațional vor beneficia de facilități din partea statului va fi extinsă de la trei la cinci ani. Se va majora și valoarea indemnizațiilor pe care le vor primi tinerii specialiști. Respectiv, absolvenții instituțiilor de învățământ superior vor primi indemnizații în valoare de 200 de mii de lei. În cazul tinerilor care au absolvit instituțiile de învățământ profesional tehnic, indemnizațiile vor crește de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei.

Proiectul mai prevede că tinerii specialiști angajați în instituțiile publice de învățământ din mediul rural și din centrele raionale vor beneficia, pe o perioadă de cinci ani, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

Inițiativa legislativă mai conține prevederi care vizează învățământul general, învățământul profesional tehnic, precum și învățământul superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.