Persoanele refugiate din Ucraina au posibilitatea să studieze limba română în cadrul unor cursuri organizate cu sprijinul inițiativei Uniunii Europene „Primarii pentru Creștere Economică”, implementată de PNUD.

Instruirile se desfășoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Comrat.

Programul de instruire are durata de trei luni, iar lecțiile se desfășoară de trei ori pe săptămână. Cursurile sunt adaptate la necesitățile și cunoștințele participanților, iar predarea este interactivă, cu utilizarea suporturilor audio și video. Până la 20% dintre participanți sunt cetățeni ai R. Moldova, angajați în instituții publice.

La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți cursurile se desfășoară cu prezență fizică și online și sunt frecventate în mare parte de refugiați din Ucraina, care studiază româna de la zero. Printre studenți se numără și o femeie trecută de 70 de ani.

La Comrat instruirile au loc online, la cursuri participând refugiați stabiliți în diferite regiuni ale țării. Orele de română sunt predate de profesorii de la catedra de specialitate din cadrul Universității de Stat din Comrat. În curând instituția va lansa și al doilea grup de audienți ai cursului de română, alți 17 bărbați și femei urmând să beneficieze de această oportunitate.

Până la finele anului, de cursuri de limbă română oferite de Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la Universitatea de Stat din Comrat vor beneficia în jur de 80 de refugiați din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.