Regiunea Ștefan Vodă poate deveni în următorii ani un important centru de energie eoliană, asigurând cu electricitate mai mult decât necesarul țării.

Declarația aparține ministrului Energiei, Victor Parlicov, și a fost făcută la lansarea unui hub tehnologic la Ștefan Vodă.

La Olănești sunt instalate în prezent patru stații, la Căplani sunt conectate la rețea altă două stații eoliene, fiind planificate alte cinci instalații pentru următorii doi ani.

Potențialul enorm de energie eoliană din zonă însă nu este valorificat în prezent, inclusiv din cauza faptului că stabilitatea rețelelor nu permite acest lucru.

Din fonduri alocate de SUA, urmează să fie construită o linie de conexiune și o stație de transformare dintre două linii de înaltă tensiune care merg spre Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) – de 400 kV Vulcănești – MGRES și 330 kV Vulcănești-Chișinău. După valorificarea acestui proiect va fi posibilă conexiunea viitoarelor parcuri eoliene, iar acest fapt va însemna mai puțină dependență de regiunea transnistreană.

Ministerul  Energiei și-a propus pentru următorii ani să crească capacitățile energiei verzi produse și să faciliteze integrarea ei în rețea, în eforturile de a diminua emisiile de dioxid de carbon, până la neutralitate zero către 2050.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.