„Sandic Honey Group”, o cooperativă apicolă din raionul Orhei, a investit peste 2,2 mil. de lei într-un sistem fotovoltaic 364 de panouri solare.

„Am achiziționat echipamentul cu ajutorul unui împrumut oferit de ADMA, ce ne-a permis să procurăm în leasing. Inițial, am plătit 50%, iar restul sumei va fi achitată timp de doi ani, cu un comision simbolic de doar 1%. Nu ni s-a cerut niciun gaj, ba chiar am beneficiat de scutirea TVA. Dacă am fi apelat la un credit bancar, ar fi fost necesar gajul și achitarea celor 17% dobândă anuală. Prin această alegere, am economisit încă de la început. Potrivit calculelor noastre, investiția se va recupera în maximum 3 ani”, spune Ștefan Sandic, membru cofondator al cooperativei „Sandic Honey Group”.

În 2021, cooperativa a inaugurat un centru modern pentru procesarea și ambalarea produselor apicole, echipat cu tehnologii de ultimă generație și un laborator performant.

Prin intermediul programului de finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice, cooperativa a beneficiat de un împrumut de la ADMA în valoare de 843.450 de lei și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului de 200.000 de lei plus asigurarea echipamentului în valoare de peste 48.000 de lei. Antreprenorul a instalat un sistem de panouri solare cu o capacitate de 164 kW. Această investiție va genera aproximativ 240.000 kWh anual, reducând consumul de energie electrică al centrului apicol cu aproximativ 65%, scăzând costurile pentru utilități și contribuind la creșterea competitivității la prețul produsului final.

Cooperativa a fost fondată în 2019 și reunește 12 întreprinderi din domeniul apicol. Împreună, acestea administrează peste 7.000 de familii de albine din 14 raioane ale țării. Membrii cooperativei asigură în prezent întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole.

Proiectul privind vânzarea – cumpărarea în rate a echipamentelor pentru producerea energiei regenerabile este destinat agricultorilor care doresc să își crească independența energetică și să reducă cheltuielile pentru energia electrică. Aceștia pot procura panouri fotovoltaice accesând finanțare de până la 2.5 mil. de lei din partea ADMA și beneficiind de un grant de până la 50% din costul proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de lei per beneficiar din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.