Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare reprezentanților etniei rome din R. Moldova în contextul Zilei Internaționale a Romilor.

Maia Sandu a menționat că romii s-au stabilit pe actualul teritoriul actual al R. Moldova acum jumătate de mileniu și că ei au devenit „parte indisolubilă a societății noastre multiculturale și multietnice”, dând mai multe personalități.

„Ne bucurăm să vedem că a crescut numărul copiilor romi care frecventează grădinițe și școli, că a crescut numărul studenților de etnie romă în universitățile noastre, că avem consilieri locali, directori de agenții și deputați de etnie romă. Acesta este rodul efortului pe care l-a făcut fiecare dintre aceste persoane, depășind cu încredere prejudecăți și bariere”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Șefa statului a chemat reprezentanții etniei rome la unitate: „vă îndemn să rămânem uniți, să ne respectăm unii pe alții și să luptăm împreună pentru o viață mai bună aici, acasă.”

Datele ultimului recensământ al populației arată că în R. Moldova etnia romă alcătuiește  0,3%. Cei mai mulți romi sunt la Otaci, unde locuiesc în jur de 3400 sau 40% din populația orașului; Soroca – 1.525 de romi sau 5% din populația locală; Vulcănești – 1 057 de romi sau 86% din populația localității și Rîșcani – cu 562 de romi și, respectiv, 5% din populația locală.

 

1 COMENTARIU

  1. Din arhiva UNICEF. De ce rrom și nu țigan? • „«Rrom» este un cuvânt vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna [s.n.] pentru desemnarea apartenenţei etnice a rromilor, aşadar acesta este termenul corect ştiinţific. După cea mai bine documentată ipoteză, termenul provine din cuvântul prakrit «dom» (cu d celebralizat), care însemna «om» […]. Evoluţia fonetică firească a condus la transformarea cuvântului «dom», cu «d» celebralizat, în cuvântul «rrom», cu «r» nazalizat, motiv pentru care, în limba rromani, scrierea corectă a cuvântului «rrom” este cu dublu «r», pentru a sublinia pronunţia nazalizată a termenului”. Delia Grigore, antropolog.
    https://www.unicef.org/romania/media/4601/file/4.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.