Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a susținut, luni, o prelegere despre rolul și obiectivele unei bănci centrale în fața studenților Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM).

Armașu le-a vorbit tinerilor care studiază la facultatea „Finanțe” a ASEM, dar și profesorilor acestora despre rolul BNM în combaterea inflației și acțiunile pe care le-a întreprins banca centrală pentru stabilizarea creșterii prețurilor în perioada curentă caracterizată de multiple crize. Guvernatorul s-a referit, de asemenea, la rolul de supraveghere al băncii centrale și extinderea acestuia odată cu preluarea, din 1 iulie 2023, de către BNM a unor atribuții ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu funcționarea pieței de asigurări și creditarea nebancară.

foto: bnm.md

Octavian Armașu a explicat și ce rol joacă BNM în asigurarea stabilității financiare a statului, dar și de ce este necesar ca banca centrală să fie independentă în timp ce luptă cu o inflație ridicată persistentă.

Guvernatorul BNM a amintit că recenta criză pandemică, apoi criza energetică și șocurile extraordinare cauzate de războiul din Ucraina au demonstrat că Moldova are un sector bancar rezilient.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.