Șomerii vor putea participa la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, potrivit unei decizii a Guvernului. Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că persoanele își aleg de sine stătător instituția de învățământ unde vor urma aceste cursuri.

Pentru achitarea acestor cursuri, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va acorda șomerilor vouchere nominale.

În acest sens, va fi dezvoltată platforma online „Voucher pentru formarea profesională”, care va reprezenta un modul suplimentar la platforma www.angajat.md, gestionată de ANOFM. Prin intermediul acestei platforme, vor fi înregistrați prestatorii de servicii de instruire profesională, vor fi emise, în format electronic, voucherele de formare profesională și va fi confirmată acceptarea voucherului de către prestatori.

Voucherele vor putea fi utilizate timp de șapte zile de la acordarea lor de către ANOFM. După expirarea celor șapte zile, voucherul nu va mai putea fi utilizat, iar șomerul va putea primi un voucher repetat doar peste 12 luni.

Șomerii pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive, iar pe parcursul efectuării cursurilor, cursanții primesc o bursă lunară în mărime de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

În anul 2022, 1062 de șomeri, dintre care 744 de femei, au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.