Pe parcursul ultimului an, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a creat în Moldova 28 de Spații Sigure, dintre care opt puncte mobile, pentru a oferi protecție fizică, emoțională și socială persoanelor refugiate din Ucraina și celor din comunitățile locale, aflate în situații de risc.

Spațiile servesc drept puncte de informare și sprijin, unde se pot adresa inclusiv persoanele care se confruntă cu violența în bază de gen și primi informații despre sănătatea femeilor.

Punctele Spații Sigure sunt situate în localitățile din nordul, centrul și sudul țării, inclusiv în capitală, iar în cadrul lor activează profesioniști din domeniul sănătății, asistenți sociali, psihologi, dar și voluntari.

În cadrul celor 28 de puncte Spații Sigure din țară, femeile, tinerii și persoanele în etate au parte de o gamă largă de servicii. Este vorba, în special, despre sprijin psihosocial, inclusiv servicii de combatere a violenței de gen, referirea la serviciile de sănătate, sesiuni pentru dezvoltarea deprinderilor de viață, accesul la produse de igienă, servicii de consiliere și suport sigure și non-stigmatizante privind violența în bază de gen, activități recreative și sportive.

Totodată, echipele a opt puncte Spații Sigure mobile, formate din psihologi, asistenți sociali, asistente medicale și specialiști în domeniul juridic, organizează sesiuni de informare în zonele greu accesibile din regiunile nordice, sudice și centrale pentru a ajunge atât la refugiați, cât și la populația locală, asigurând sprijin și diverse servicii pentru cel puțin 50 de femei, zilnic.

Până în prezent, de serviciile celor 28 de puncte Spații Sigure din țară au beneficiat peste 20.000 de femei, tineri și persoane în etate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.