Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Suedia continuă să susțină respectarea, protejarea și realizarea drepturilor grupurilor vulnerabile pe malul stâng al râului Nistru și lansează o nouă etapă a programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”.

Activitățile programului se vor desfășura în perioada 2023-2025 și vor contribui la sporirea capacităților grupurilor vulnerabile de a-și exercita drepturile, la îmbunătățirea sistemelor și mecanismelor de protecție a drepturilor grupurilor vulnerabile, precum și la promovarea culturii drepturilor omului în partea stângă a Nistrului.

Bugetul programului constituie 2,5 milioane de dolari.

„Convingerea noastră este că pacea, securitatea umană, drepturile omului și libertățile fundamentale sunt mai mult ca niciodată în centrul rezilienței, dezvoltării și prosperității noastre comune. Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul nostru strâns cu ONU, contribuind la reducerea excluderii”, a afirmat Katarina Fried, ambasadoarea Suediei.

Programul își propune să consolideze capacitățile grupurilor vulnerabile – persoanele cu dizabilități, romii, persoanele care sunt afectate și trăiesc cu HIV/SIDA, supraviețuitoarele violenței în familie, foștii deținuți, tinerii, copiii aflați în contact cu legea – și realizarea drepturilor lor.

Actuala etapă a programului comun al ONU va fi implementată de șapte entități ONU: PNUD, OIM, OHCHR, UNAIDS, UNFPA, UNICEF, UNODC.

În etapele anterioare ale programului, cu sprijinul ONU și al Suediei, pe partea stângă a Nistrului au fost lansate noi servicii și inițiative sociale pentru grupurile vulnerabile. Numai în perioada 2019-2022 au fost finanțate circa 50 de proiecte sociale, în valoare de aproximativ un milion de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.