Peste o sută de operatori de centrale termice pe biocombustibil solid au fost instruiți în gestionarea corectă a acestora, cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. 

Instruirile au fost organizate de Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în mai multe regiuni ale țării și au avut ca scop actualizarea cunoștințelor operatorilor din cadrul instituțiilor publice care dețin și exploatează o centrală termică pe biomasă solidă.

Grupul țintă au fost operatorii care anterior au obținut calificările necesare și dețin o pregătire profesională în domeniul operării centralelor termice pe biocombustibil solid, care poate fi confirmată printr-un certificat de calificare.

Operatorii au studiat modalitatea de pregătire a instalației de încălzire pentru sezonul rece, monitorizarea și supravegherea, lucrările de deservire, conservarea la finalizarea sezonului de încălzire, reguli de securitate și sănătate în muncă, în procesul de exploatare a centralelor termice.

În luna decembrie, alți peste 100 de operatori de centrale termice au fost instruiți în cadrul Centrului de Excelență în Construcții, iar o sută de centrale termice din instituțiile publice au fost inspectate și verificate de experții programului.

În instituțiile publice din Moldova sunt instalate peste 300 de centrale termice pe biocombustibil solid, cu o capacitate instalată de cca 70 MW. Acestea pot înlocui consumul a până la 20 milioane m3 de gaze naturale pe an, astfel o sumă de cca 20 de milioane de dolari ar putea să rămână în țară, la dispoziția producătorilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.