La Cubolta, raionul Sîngerei, un sat cu nici 2.000 de locuitori, activează cu succes o fanfară de copii cu vârstele cuprinse între 5 și 10 ani. Aceasta a luat ființă la inițiativa primarului localității, Alexandru Sârbu. Într-un an, de la idee și instrumente muzicale procurate pe banii edilului, primăria locală a reușit să atragă investiții de circa jumătate de milion de lei pentru dotarea și modernizarea studioului fanfarei.  

Primarul Alexandru Sârbu își amintește că, pe vremuri, la Cubolta a activat o fanfară. El însuși fuse trompetist, dar, în timp, s-a pierdut această tradiție. Propunerea de acum un an a primarului de a crea o fanfară la Cubolta a fost acceptată Andrei Arhire, conducătorul unui taraf din Hăsnășeni.

A cumpărat instrumente pe banii săi

Acum un an, primarul a aflat că din Iliciovca, Florești, poate procura vreo 25 de instrumente muzicale. Acestea erau vechi și fiind casate nu puteau fi achiziționate cu banii primăriei. Cu banii proprii, primarul Sârbu le-a cumpărat, le-a reparat și astfel micii reprezentanți ai fanfarei din Cubolta, ghidați de Andrei Arhire, au început să exploreze universul muzicii.

Dirijorul Andrei Arhire și fanfara de copii din Cubolta (foto: calm.md)

Jumătate de milion de lei pentru „Casa Mare” a fanfarei de copii

Ulterior, primarul de Cubolta depune un proiect în cadrul programului „Satul European” și obține 494 de mii de lei. Cu aceste fonduri a fost dotat studioul, renovat sistemul de încălzire al încăperii, schimbate geamurile, procurate 25 de instrumente muzicale noi, 25 de pupitre și scaune pentru toți membrii fanfarei. S-a făcut un fel Casă Mare a fanfarei de copii din Cubolta. Cel mai mic muzician care face parte din echipă este în grupa pregătitoare la grădiniță, cei mai mari sunt elevi în clasele primare.

„Circa 70-80% dintre doritorii de a cânta erau fetițe, inițial 40 de copii au acceptat această provocare, 25 dintre ei au rămas”, a spus pentru calm.md primarul Alexandru Sârbu.

Primarul de Cubolta mai spune că și-ar dori ca asemenea inițiative să prindă rădăcini și în alte localitate pentru a dezvolta astfel cultura la sate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.