La aproape de la lansare, NORTEK din Bălți, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova, și-a început cu dreptul activitatea, având drept parteneri companii importante.

De la deschidere, NORTEK a găzduit deja mai multe sesiuni de informare la care au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitar și universitar, elevi și studenți din regiune. Pentru anul 2023, echipa NORTEK a elaborat o agendă consistentă, urmând să organizeze diverse evenimente și activități care să conecteze elevii, studenții, tinerii profesioniști și antreprenorii la tehnologiile de ultimă generație.

„Am organizat un eveniment pentru managerii de instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Bălți și comunitatea academică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în cadrul căruia am prezentat programele pe care ni le propunem să le dezvoltăm, domeniile prioritare ale Centrului, urmate de vizite ghidate ale elevilor de la diferite școli din Bălți, cărora, la fel, le-am făcut cunoștință cu laboratoarele NORTEK. Suplimentar, copiii au beneficiat de lecții de programare”, spune Stela Pripa, directoarea Centrului.

Și pentru anul 2023, în cadrul instituției sunt planificate o serie de activități.

În prima jumătate a anului, urmează să aibă loc mai multe activități pentru studenți, profesori și profesioniști, sub formă de training-uri, meetup-uri, workshop-uri organizate în colaborare cu partenerii privați. Vor fi organizate activități de community building, dar și evenimente săptămânale, la care vor fi invitați experți și persoane notorii, reprezentanți ai mediului privat.

Centrul își propune să fie puntea de legătură dintre mediul privat, academic și public. În cadrul acestuia, studenții și tinerii din regiune vor beneficia de școli de antreprenoriat, care se vor finaliza cu un concurs de idei de startup-uri. De asemenea, în luna mai, echipa NORTEK ar urma să organizeze o conferință care să abordeze tema inovării și transferului de tehnologii.

Pentru cei aproape 4.500 de studenți, tineri profesioniști și antreprenori din Bălți și din regiune, NORTEK oferă săli de instruire, laboratoare moderne, spații de coworking, birouri pentru startup-uri și companii private, spații pentru evenimente, programe de accelerare, instruiri specializate și mentorat. Toate pe o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați.

Un alt obiectiv al centrului este crearea unor programe educaționale proprii, precum și consolidarea programelor de studii din domeniul „Științe ale educației” ale Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Republica Moldova, a fost lansat în data de 2 decembrie 2022, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Centrul este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.