Îndemnul de a fi toleranți și iubitori vine din satul Glinjeni raionul Fălești, unde pe parcursul lunii decembrie curent au avut loc activități de sensibilizare a membrilor comunității cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități.

Cea mai memorabilă activitate, care a avut genericul „Inimi solidare”, s-a desfășurat la Gimnaziul „Mihail Corlăteanu” din localitate. Menționăm că acțiuni de integrare a copiilor cu nevoi speciale în instituție și în societate se fac aici, practic, în fiecare zi. Efortul e comun și este promovat prin intermediul Centrului de Resurse pentru Educație Incluzivă, funcțional în gimnaziu.

În acest an, copiii, atât cei cu dizabilități cu părinții lor, cât și colegii lor, au fost implicați într-o activitate multiplă, principala fiind implicarea în punerea pe scenă a unei piese de teatru social.

Astfel, pe parcursul a două etape, toți elevii au fost implicați în activități de sensibilizare. Mai întâi, la Centrul de Resurse pentru Educație Incluzivă au venit copiii cu dizabilități care studiază în instituție. Aceștia, împreună cu părinții lor, au vizionat un film tematic, după care a avut loc o discuție dedicată problemelor de integrare. A urmat o scenetă de teatru, jucată de elevii din gimnaziu, în care a fost redată situația de neacceptare în colectivul clasei a unei fetițe cu dizabilități, rol interpretat de o fetiță cu dizabilități locomotorii, absolventă a instituției.

O altă activitate a fost vizionarea în comun a filmelor „Lumea lui Ian” și „Mama cu un singur ochi”, copiii fiind copleșiți de emoții.

Sofia Golubaș,
corespondentă comunitară în raionul Fălești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.