Un studiu ce vizează 71 de hotărâri irevocabile ale Curții Supreme de Justiție (CSJ) în cauze de tortură și rele tratamente în care sunt acuzate 102 persoane a fost elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Este vorba de cazuri cu soluții emise până în anul 2022, ar care vizează fapte comise în perioada 2006-2018.

În cadrul cercetării s-a constatat că principalele persoane anchetate pentru cauze de maltratare sunt polițiștii, aceștia reprezentând 75% din cauzele analizate. Imediat după personalul din poliție urmează profesorii (angajații domeniului pedagogic), care sunt anchetați  în 8% din cazuri, fiind urmați de angajații serviciilor private de pază, vizați în 6% din cazuri.

Persoanele anchetate pentru maltratare au 50% șanse să fie achitate în prima instanță, asta însemnând o rată de achitare de 15 ori mai mare decât media din țară. Lucrurile se schimbă atunci când dosarul ajunge în instanța de apel, unde rata condamnărilor crește la 82%.

Odată ajunse la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), 3 din 4 hotărâri luate de curțile de apel sunt menținute de CSJ.

Directorul de program în cadrul CRJM și autorul studiului, Daniel Goinic, spune că deși fiecare a cincea persoană condamnată pentru tortură sau rele tratamente, în practică, doar 19% dintre cei găsiți vinovați au fost condamnați la închisoare cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here