La Chișinău, a fost semnat, sâmbătă, Acordul de asociere al R. Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice.

Documentul a fost semnat de premierul Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Programul „LIFE” este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului.

Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.

Într-o conferință de presă susținută la Chișinău alături de premierul Gavrilița,  comisarul Virginijus Sinkevičius a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce adeziunea R. Moldova la programul LIFE.

„Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei față de Ucraina sunt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii din Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice”, a spus Sinkevičius.

Programul va contribui semnificativ la tranziția către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja și îmbunătăți calitatea mediului și va combate degradarea ecosistemelor, potrivit oficialului european.

„Acest program ne va ajuta să implementăm tehnici inovatoare și bune practici în domeniul mediului înconjurător și schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, rezistente și  neutre din punct de vedere climatic, care va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător”, a adăugat premierul Natalia Gavrilița, îndemnând instituțiile publice, private, dar și organizațiile din societatea civilă să acceseze ofertele din program.

Între altele, R. Moldova își propune ca obiectiv reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.