Guvernul de la Chișinău și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au semnat Cadrul de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă ONU – R. Moldova 2023-2027.

Cadrul de Cooperare a fost elaborat de 24 de agenții și entități ONU, sub ghidarea Coordonatorului Rezident ONU în Moldova și în colaborare cu Executivul moldovean.

Viziunea generală a acestuia este de a asigura o țară în care oamenii doresc să trăiască, exercitându-și pe deplin drepturile și beneficiind de o calitate mai bună a vieții într-o societate mai incluzivă și mai rezilientă. Această premisă poate fi obținută doar dacă prosperitatea țării este accesată de toți cetățenii și dacă cei mai vulnerabili și marginalizați sunt împuterniciți să își exercite drepturile și să participe în mod semnificativ în toate sferele vieții.

ONU și Guvernul de la Chișinău au definit patru priorități strategice: instituții juste și incluzive și oportunități egale pentru dezvoltarea umană; guvernare participativă și coeziune socială; creșterea prosperității comune într-o economie durabilă; și dezvoltare ecologică, comunități durabile și reziliență la dezastre și la schimbări climatice.

Potrivit Guvernului, implementarea Cadrului de Cooperare va contribui la obținerea rezultatelor în mai multe domenii tematice, inclusiv: educație, sănătate, sistem agroalimentar, migrație, guvernanță, muncă decentă, servicii sociale, competitivitatea economiei, energie și mediu.

Acțiuni întreprinde ar urma să faciliteze integrarea R. Moldova în UE și vor contribui la îmbunătățirea standardelor de viață, generând peste 200 de milioane de dolari sub formă de finanțare nerambursabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here