Înverzirea plaiului în satul Mihăileni, raionul Râșcani, a devenit o tradiție comunitară care se păstrează ani în șir și în care se implică toți – de la mic la mare. Astfel, și în acest an în satul de baștină al ilustrului lingvist Eugen Coșeriu au fost plantați peste 1500 de puieți de diferite specii tei, salcie, arțar și salcâm. 

În parcul de odihnă și agrement din sat au fost plantați tei, arțari și salcii.

Două gunoiști din localitate au deja fâșii de protecție din salcâm, dar s-au mai plantat 1200 puieți. Localnicii mizează pe faptul că aceste viitoare fâșii verzi vor proteja satul de deșeurile menajere mai ales în zilele cu vânt.

„Consider că aceste acțiuni de înverzire a plaiului sunt foarte importante, mai ales pentru tânăra generație. Ele contribuie la creşterea responsabilității fiecăruia, deoarece grija pentru ocrotirea mediului trebuie să devină o prioritate încă din copilărie. Elevii liceului nostru au participat activ la plantarea arborilor, îndemnându-i pe toți să le urmeze exemplul”, spune Rodica Carazan, cadru didactic în Liceul Teoretic „Eugen Coșeriu”.

Și elevii spun că activitatea a fost una importantă pentru comunitate.

„Mi-a plăcut activitatea de azi, deoarece am contribuit esențial la schimbarea mediului în care locuiesc. Un pas mic pentru noi și un pas mare pentru omenire”, afirmă Maxim Lupacescu, elev în clasa a noua.

Materialul săditor pentru acțiunea de înverzire a fost oferit de o întreprindere silvică din Glodeni din Fondul Ecologic Naţional, după ce un demers în acest sens a înaintat de Primăria Mihăileni. La fel, și localnicii au adus un anumit număr de puieți care au fost sădiți.

În acțiunea de înverzire a plaiului s-au implicat elevii Liceului Teoretic „Eugen Coșeriu”, ai Gimnaziului Mihăileni, profesorii de la cele două instituții de învățământ, angajați ai primăriei, angajați ai Centrului Multifuncțional „Dumitru Mustață”, ai ÎM „Mihăileni Service”, dar și refugiați ucraineni găzduiți de Mihăileni.

Nicoleta Albot, 
corespondentă comunitară în s. Mihăileni, raionul Râșcani 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.