Este trecut de ora 9.00, iar în jurul bibliotecii publice din Țibirica, raionul Călărași, încep a se aduna oameni care au nevoie de ajutor la completarea cererilor pentru compensații la resursele energetice. Unii săteni trec pe la primărie, alții vin direct aici cu setul de acte pregătit dinainte. 

Cele două bibliotecare, Raisa și Aurelia Bordei, îi ghidează pe oameni cum să acceseze platforma națională compensatii.gov.md de la telefoanele lor mobile sau cum să depună o cerere de la calculatoarele din instituție. Unii prind repede firul și se duc acasă și-și ajută rudele, spune Raisa Bordei, alții necesită mai mult ajutor.

„Asta e și scopul nostru – să ajutăm comunitatea ca să fie alfabetizată. Biblioteca de astăzi înseamnă și instruire digitalizată”, afirmă bibliotecara.

O altă bibliotecară, Aurelia Bordei, este angajată în secția de literatură pentru copii. De la lansarea platformei pentru compensații, și-a organizat programul în așa încât să-i ajute și pe maturii care au nevoie de ghidaj.

„Biblioteca este lângă școală. De dimineața lucrăm cu adulții care vin să acceseze platforma, iar după ora 13.00 lucrăm cu elevii, ei tot au nevoie de materiale”, adaugă Aurelia Bordei.

De regulă, cei interesați fac întâi o vizită de informare, după care vin cu facturile și buletinele de identitate ale tuturor persoanelor care locuiesc în gospodărie, mai afirmă bibliotecara.

Pensionara Zinaida Motricală își așteaptă rândul la înscrierea pe platforma destinată compensațiilor. Recunoaște că are probleme cu vederea, barem să se priceapă la calculator: „Măcar un mic ajutor să ne dea, pentru ce o să dea la toată lumea”, afirmă pensionara.

sursa: gov.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.