În comuna Taxobeni, raionul Fălești, se fac multe lucruri frumoase, însă munca depusă de oameni nu este apreciată, păstrată și respectată. Este vorba de vandalizarea unor bunuri din spații publice. Deja câteva asemenea cazuri regretabile au fost comise.  

Recent, comuna Taxobeni a câștigat un grant din care a fost amenajat parcul „Popas în ograda bunicilor”. Abia finalizat, dar încă nedeschis, copiii au dat buzna în parc, și au stricat câteva leagăne, peste câteva zile urma să fie deschiderea. Cu ajutorul voluntarilor, cele stricate au fost reparate.

Un alt caz asemănător s-a produs și vara trecută. O familie originară din localitate a făcut un târg caritabil, iar din banii obținuți a decis să facă ceva frumos pentru satul natal. Au instalat două leagăne în curtea Căminului de Cultură din Taxobeni, dar, la scurt timp, unul dintre ele a și fost stricat. A fost nevoie să fie reparat de către voluntari. Cele două leagăne au fost ținta vandalilor din comunitate și ulterior.

Autorii acestor acte, potrivit localnicilor, sunt copii și adolescenți. Chiar dacă, de multe ori, acestora li s-a făcut observație, ei le-au ignorat.

Ce spun localnicii

Localnicii cu care am discutat au condamnat actele de vandalism și spun că e vorba de o lipsă acută de educație.

„Cei care recurg la aceste acte nu respectă munca altora. Aș propune să fie amendați dur și suplimentar să repare ceea ce au stricat, iar ca să fie depistați trebuie de instalat camere video. Le-aș spune să nu facă satul de rușine”, spune pensionara Larisa Griniuc.

„E trist că nu se respectă munca voluntarilor, dar cel mai trist este că avem în comunitatea noastră asemenea devastatori, care seamănă numai rău. Ei trebuie sancționați și puși să repare ce au stricat, și să presteze muncă în folosul comunității”, spune pensionarul Gheorghe Puțuntică.

„Aceștia nu au cei șapte ani de acasă, iar ca soluție aș propune instalarea camerelor video pentru a fi identificați și atrași la răspundere. Suplimentar să facă și un lucru bun pentru comunitate, ca de exemplu: să confecționeze și să instaleze o urnă; să sădească in pom sau flori”, Mariana Parascan, directoarea Gimnaziului Taxobeni.

Ce spun autoritățile

Am discutat privitor la problema vandalizărilor bunurilor publice și cu exponenții administrației locale.

„Cei ce vandalizează cu bestialitatea bunurile comunitare sunt niște inculți, care fac rău și nu prețuiesc munca altora. Trebuie implicați și ei să facă lucruri bune în comunitate, am încercat dar fără succes. Dacă se vor implica și vor munci, atunci vor prețui munca lor, la fel ca și a altora. Iar ca să fie depistați și sancționați vom încerca să instalăm camere video de supraveghere”, a spus Lilia Dubasari, primarul comunei Taxobeni.

„Cazurile trebuie denunțate, iar acest fapt ar permite investigarea lor. Dacă bunul deteriorat este public, se va estima valoarea prejudiciilor, iar după ce vor fi audiați martorii și prezentate dovezi, vor fi identificați învinuiții. Dacă vina presupușilor făptași va fi demonstrată, ei pot fi sancționați chiar și în situația în care aceștia sunt minori”, ni s-a explicat la sectorul de poliție.

„Leacul” împotriva vandalilor din Taxobeni ar fi camerele de supraveghere în spațiile publice. Acest lucru i-ar disciplina pe cei certați cu bunul simț și ar garanta, într-o mare măsură, ca autorii actelor de vandalism să fie identificați și sancționați.

Sergiu Onofrei,
Nadejda Parascan,
corespondenți comunitari în s. Taxobeni, Fălești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.