Guvernul acoperă jumătate din investițiile antreprenorilor în sisteme de energie verde prin câteva programe de stat, inclusiv prin subvenții acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Pentru a sprijini reducerea consumului de energie şi a micșora costurile de producere, în 2021, statul a subvenționat proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei. În anul curent, au fost depuse 25 de dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde.

Proiectele câștigătoare vor fi anunțate după data de 30 octombrie.

Nicolae Crețu, din satul Costești, raionul Ialoveni, este unul dintre beneficiarii de subvenții. Deja de 15 ani, el dezvoltă o afacere în domeniul viticulturii. Pentru a păstra strugurii, a construit un depozit frigorific cu o capacitate de 600 de tone. Electrician de profesie, antreprenorul a încercat mereu să găsească soluții de a reduce cheltuielile lunare pentru energia electrică. Astfel, a decis să instaleze panouri fotovoltaice.

În anul 2020, cu ajutorul Proiectului „Livada Moldovei”, a achiziționat 1.200 de panouri solare pentru alimentarea frigiderului cu energie electrică.  Un an mai târziu, a mărit capacitatea centralei fotovoltaice, statul acoperind 50% din costurile proiectului, în valoare totală de 1,6 mln. lei. În prezent, antreprenorul nu plătește niciun leu pentru energia electrică.

„Până a instala panourile fotovoltaice, achitam câte 50-60 de mii de lei pe lună, iar acum nu plătesc nimic. Investițiile în energia regenerabilă sunt viitorul nostru”, spune Nicolae Crețu.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea,  statul, prin intermediul AIPA, susține în mod consecvent inițiativele în domeniul energiei verzi. „Pentru noi, investițiile în energia regenerabilă înseamnă reducerea costurilor de producere în agricultură. Avem două măsuri de subvenționare în acest sens. Ambele presupun acoperirea a 50 la sută din investiția făcută de agricultor. Este cel mai înalt nivel de subvenționare care poate exista în orice stat din Uniunea Europeană. Acest program de subvenționare este susținut foarte mult și de structurile internaționale ca fiind unul de mare succes”, a declarat Vladimir Bolea.

Care este mecanismul de obținere a subvențiilor? 

Subvențiile în energia regenerabilă sunt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie – 30 octombrie. Aceste subvenții sunt postinvestiționale, respectiv antreprenorii trebuie întâi să dea în exploatare instalațiile. Ulterior, pentru investiții mai mari de 400 de mii de lei, dosarele sunt verificate, atât la capitolul financiar, cât și la fața locului . Plata este autorizată în baza actului de inspecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.