Coaliția pentru Descentralizare din care fac parte CALM, IDID „Viitorul” și Promo LEX consideră că reforma administrației publice trebuie și poate să fie făcută fără mari eforturi, la costuri minime și cu beneficii considerabile pentru cetățeni, autorități locale și centrale.

Un prim pas, în opinia Coaliției, este municipalizarea, adică etapa la care raioanele, ca unități administrativ-teritoriale de nivelul doi, vor fi asimilate municipiilor. Statutul de municipiu îl vor primi orașele centre raionale, care devin autorități publice locale (APL) de nivelul doi. Modelul nu presupune modificarea Constituției deoarece nu vine în contradicție cu textul legii fundamentale privind principiile constituționale de organizare a teritoriului.

Conceptul presupune sporirea reprezentativității politice prin apropierea cetățenilor de APL de nivel doi, pe care le vor alege prin vot direct. Toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi – sate și orașe din fostul raion – devin parte componentă a municipiului. Acesta va fi condus de un primar general și de un consiliu municipal aleși prin vot de toți locuitorii fostului raion.

Competențele municipalității vor fi de gestionare a activității orașului de reședință, ca APL de nivel întâi, și de gestionare a domeniilor de interes municipal, ca APL de nivel doi.

Conceptul respectiv, potrivit Coaliției, ar putea avea mai multe avantaje printre care:

  • modernizarea administrației publice locale de nivel doi, optimizarea activității, descentralizarea, creșterea potențialului de dezvoltare
  • reducerea cheltuielilor administrative;
  • servicii publice mai aproape de cetățeni
  • reformă rapidă a administrației și premise pentru următoarele reforme
  • diminuarea influenței politice și financiare asupra APL de nivel I

Coaliția pentru Descentralizare este de părere că pentru ca reforma administrației publice să înceapă, iar scrutinul local din 2023 să se desfășoare după noile reguli, este nevoie de o adoptare a legislației electorale necesare până în sfârșitul lunii octombrie a acestui an, astfel încât să intre în vigoare cu un an înainte de alegerile locale din 2023, așa cum prevede legea. Coaliția a făcut apel la factorii decizionali pentru a adopta cadrul legislativ necesar în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.