Autoritățile de la Chișinău vor să introducă vouchere pentru formare profesională în vederea motivării șomerilor de a se înscrie la cursuri de instruire.

În acest sens, Parlamentul a aprobat modificări la legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj.

Voucherele vor fi acordate de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și vor fi utilizate de persoanele șomere pentru a se înscrie la cursuri de calificare, recalificare sau formare continuă.

Prin introducerea voucherelor se simplifică modalitatea de selectare a prestatorilor de servicii de formare profesională, care actualmente sunt contractați conform procedurii de achiziții publice. ANOFM va putea astfel să utilizeze pe deplin resursele alocate pentru instruirea șomerilor și să asigure formarea profesională a unui număr mai mare de persoane.

Cum vor putea fi folosite voucherele

Voucherele vor reprezenta contravaloarea costului cursului de formare profesională, care, pentru prestatorii de servicii de instruire, va fi impozitată conform regulii generale, iar pentru șomeri va fi neimpozabilă.

Noile prevederi prevăd că șomerii își vor alege singuri prestatorii de servicii din lista celor acreditați sau autorizați temporar de agențiile de profil, ceea ce va permite extinderea numărului de instituții de instruire, precum și a ariei geografice în care se vor desfășura cursurile de formare.

Anul trecut, la cursuri de formare au participat în jur de 900 de persoane sau 2,4% din numărul total de șomeri înregistrați în 2021.

Câți șomeri și posturi vacante sunt

În prima jumătate a anului 2022, în R. Moldova erau 21,6 mii de șomeri, în descreștere față de aceeași perioadă a anului trecut când erau 31,4 mii de șomeri.

Pe piața muncii sunt în prezent peste 11 de posturi vacante, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.