Din luna august, întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de suport financiar nerambursabil de la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), de până la 2 milioane de lei.

Banii pot fi folosiți pentru înlocuirea echipamentului și reducerea costurilor de producere. Astfel, companiile pot deveni mai competitive, cu ajutorul fondurilor oferite de către stat.

Brutăria Bardar este una dintre afacerile care a beneficiat în ultimii ani de mai multe granturi oferite de ODA (fosta ODIMM – Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii).

Directorul și co-proprietarul companiei, Victor Nistorică, spune că din grantul de 2 milioane de lei obținut la începutul anului a cumpărat inclusiv un congelator și un generator electric, securizând-și astfel afacerea. În ultimii ani, Brutăria Bardar produce plăcinte congelate, cu zece tipuri de umpluturi, produse ce sunt comercializate în rețelele de supermarketuri sau sunt coapte în rețelele de benzinării. De anul trecut produsele Brutăriei Bardar au ajuns la Iași și București (România).

Lunar, întreprinderea pune la înghețat până la 50-60 de mii de plăcinte. La Bardar se întâmplă uneori să fie pană de curent, riscând să compromită stocul de câteva mii de plăcinte aflat la congelare.

„Această brutărie nu ar fi fost unde este astăzi fără suportul statului. Cu acest grant suntem în proces de transformare totală. Am achiziționat utilaje mai noi și mai inteligente, cu setări automatizate, utilaje mai economicoase, ceea ce înseamnă un consum mai mic de energie și de gaz”, povestește antreprenorul.

Potrivit directorului interimar al ODA, Dumitru Pîntea, circa 50 de milioane de lei au fost alocate în 2022 pentru programul de retehnologizare și eficiență energetică. Asta deoarece acum a devenit mai acută problema costurilor la energie. Din aceste resurse ar urma să fie sprijiniți până la sfârșitul anului circa o sută de antreprenori.

„Programul este preconizat pentru trei ani. La anul, de asemenea, sunt prevăzute resurse financiare bugetare. Mai mult ca atât, suntem în discuții cu parteneri externi pentru a suplimenta bugetele programelor noastre de granturi, inclusiv pentru programul de retehnologizare, cu resurse de la Delegație UE sau alți donatori”, spune Dumitru Pîntea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.