În premieră, un stelit construit în R. Moldova, cu denumirea TUMnanoSAT, a fost plasat pe orbită. Evenimentul a avut loc vineri, 12 august, începând cu ora 12:45. Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), care a construit satelitul, a spus, cu această ocazie, că „și-a trimis visul și speranța în viitor.”

Evenimentul a fost transmis live și urmărit la Tekwill de reprezentanți ai mediului științific și academic, ai conducerii țării, ai corpului diplomatic, ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și ai Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

„E o premieră istorică pentru R. Moldova, care marchează reușita eforturilor unui grup de tineri cercetători ai UTM, susținuți în acest proiect ambițios de către partenerii de dezvoltare”, potrivit instituției.

Reprezentând un cub cu muchia de 10 cm și cântărind 1,15 kg, TUMnanoSAT a fost proiectat, construit și testat din iunie 2019 până în octombrie 2021. Acesta este un satelit educațional și de cercetare, va capta imagini spațiale în diverse formate și le va transmite către stațiile terestre. Satelitul a fost lansat în spațiu pe data de 15 iulie a.c., fiind transportat la Stația Spațială Internațională cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

La crearea TUMnanoSAT au contribuit profesori și studenți de la diferite facultăți ale UTM, vârsta medie a echipei fiind sub 30 de ani. Echipa lucrează acum la o a doua iterație.

Lansarea TUMnanoSAT reprezintă prima experiență spațială pentru R. Moldova, într-o cooperare internațională JAXA-UNOOSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.