În jur de 500 de locuitori din autonomia găgăuză din sudul Moldovei au participat, duminică, la o un miting și marș de protest la Comrat. Ei au manifestat împotriva creșterii prețurilor, a adâncii sărăciei, au cerut demisia conducerii R. Moldova și s-au adresa guvernului rus să revadă contractul la gaze, transmite Jurnalist.md.

Principala lozincă a acțiunii de protest a fost „Jos regimul Sandu”. Oamenii au scandat „Jos Maia Sandu”, „Jos ANRE”, „Rusia, Rusia”, „Moldova, Rusia, Prietenie”.

Mulți dintre vorbitorii la acțiunea de protest au criticat parcursul european al R. Moldova, spunând că Rusia a fost și este „fratele mai mare”, iar cheia problemelor Moldovei se află la Moscova. Șeful Direcției tineret și sport din cadrul Executivului găgăuz, Serghei Stoianoglo, a acuzat autoritățile de incompetență și a cerut demisia guvernării. Acesta a făcut apel la consolidare „indiferent de viziuni politice.”

Dacă nu vom fi auziți, vom cere alegeri anticipate pentru a schimba această putere, a declarat Stoianoglo, accentuând că „toți știm unde se află cheia tuturor problemelor actuale – ea se află la frații noștri din Moscova.”

Activistul local Mihail Vlah, unul dintre organizatorii acțiunii de protest, a spus între altele că în cazul pierderii suveranității Moldovei, autonomia își rezervă dreptul să devină „țară”.

Deputatul local Nicolai Dudoglo a declarat, între altele, că Moldova nu are nevoie de calea pe care a ales-o, făcând referire la cursul european, iar „Rusia a fost și va rămâne fratele mai mare și acest lucru nu poate fi schimbat pentru că se transmite la noi din generație în generație.”

Mai mulți vorbitori au criticat conducerea Găgăuziei care și-a atribuit rolul doar de observator în situația care locuitorii autonomiei protestează. Mulți pensionari au povestit despre starea dificilă în care s-a pomenit populația și au criticat autoritățile pentru că nu rezolvă problemele.

În final, participanții au adoptat o adresare către premierul rus Mihail Mișustin în care au „rugat” să fie revizuit contractul la gaz. „Dacă nu este posibil să fie revăzut pentru toată Moldova, vă rugăm să examinați asigurarea cu gaz natural la prețuri accesibile pentru locuitorii Găgăuziei”, se arată în adresarea citată.

Maia Sandu și Găgăuzia

Aflată la sfârșitul acestei săptămâni la București cu o vizită oficială, președinta Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru portalul românesc hotnews.ro, cu referire la „încercările de destabilizare” din Găgăuzia că unele persoane și grupuri de aici „lucrează pentru interese străine.”

„(…) Am auzit și declarații anti R. Moldova din partea unor persoane în Găgăuzia. Noi credem că aceste persoane lucrează pentru Rusia și sunt, mă rog, au un anumit rol acolo, dar în general nu credem că există un risc major și sperăm că vom putea să menținem situația stabilă”, declara Maia Sandu în interviul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.