Echipamente de ultimă generație vor asigura transferarea peliculelor din arhiva „Moldova-Film” pe suporturi digitale. Peste 1.600 de pelicule din arhiva de 70 de ani a instituției au șansa să revină pe micile și marile ecrane.

Din fondurile UE, a fost procurată o mașină de spălat cu ultrasunet pelicula.

În context amintim că, anul trecut, Ambasada SUA la Chișinău a dotat cu echipament un laborator de digitizare pentru restaurarea și conservarea filmelor documentare și de lungmetraj din arhivă, reprezentând o parte importantă a patrimoniului istoric, cultural și artistic al R. Moldova.

Inițiativa de digitalizare a filmelor din arhiva „Moldova-Film” a fost selectată pentru finanțare în urma unui concurs lansat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” implementat de PNUD.

Procesul de digitalizare a început anul trecut, cu zece filme de ficțiune și 20 de documentare, care au fost prezentate la posturile TV Moldova 1 și Moldova 2. Primul film care a fost digitizat este „Haiducul”, pelicula câștigătoare la festivalul de film de la Cannes din 1986, secțiunea scurtmetraje.

Studioul Moldova Film dispune de un fond cinematografic conține peste 1600 filme, dintre care de ficțiune – 180, documentare – 1050, animație – 109, jurnale „Soviețkaia Moldavia” – 231. Această arhivă, considerată patrimoniu național, a fost acumulată timp de circa 70 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.