Premierul R. Moldova, Natalia Gavrilița, care întreprinde o vizită de lucru în SUA între 14 și 21 iulie în SUA, a avut la Washington deja o serie de întrevederi cu oficiali și oameni de afaceri americani.

  • Cu asistenta specială a președintelui SUA, directorul principal al Biroului pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Amanda Sloat (foto), premierul moldovean a discutat despre „oportunitățile de aprofundare a dialogului politic și de securitate între Moldova și SUA”, în contextul războiului din Ucraina.„Mizăm pe o colaborare cu SUA pentru creșterea rezilienței R. Moldova, consolidarea capacităților noastre instituționale și, în mod special, gestionarea crizei energetice. (…) Ne dorim să fim un furnizor de securitate în această regiune agitată”, a Natalia Gavrilița, care a subliniat că Moldova a ales calea integrării europene în ciuda evenimentelor din ultima perioadă.
  • La întrevederea cu secretarul adjunct al Trezoriei SUA, Wally Adeyemo, șefa guvernului moldovean a discutat subiecte privind situația macroeconomică, securitatea energetică. Gavrilița a vorbit despre pașii întreprinși de Moldova pentru a combate crizele generate de contextul regional și global. Oficialul de la Trezoreria americană a reconfirmat, potrivit Guvernului, „suportul continuu și consistent al SUA oferit poporului Moldovei.”
  • Natalia Gavrilița a avut o întrevedere și cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpas. Gavrilița solicitat Băncii Mondiale acordarea unei finanțări nerambursabile flexibile, necesare pentru a susține populația în perioada de crize, generate de războiul din Ucraina. În speță, premierul a solicitat să fie examinate posibilități de alocare a unor finanțări suplimentare pentru anul viitor, accelerarea implementării proiectelor în agricultură, domeniul energetic și infrastructură. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste și asigurarea securității alimentare.David Malpas a menționat că, în perioada următoare, va fi elaborată noua Strategie de Parteneriat cu Moldova.
    Gavrilița l-a invitat pe David Malpas să viziteze Moldova.
  • În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Asociației de afaceri americano-central europeană, prim-ministrul Natalia Gavrilița a încurajat companiile americane să investească în Moldova. Guvernul de la Chișinău rămâne concentrat pe crearea unui mediu de afaceri favorabil investițiilor interne și externe, a spus Gavrilița, cu precizarea că autoritățile sunt determinate că continue îmbunătățirea climatului investițional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.