În R. Moldova va fi instituit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Un proiect de lege privind crearea acestuia a fost votat, vineri, în prima lectură, de către 73 de deputați.

Fondul va avea drept obiective prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației și sporirea eficienței energetice. În acest scop, va fi creat sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” care va fi destinat acumulării informațiilor privind parametrii de vulnerabilitate energetică a consumatorilor casnici și gestionării mecanismului de acordare a subvențiilor.

Pentru consumatorii vulnerabili urmează a fi instituită compensația lunară pentru achitarea facturilor la energie termică în sistemul centralizat, la consumul de energie electrică și de gaze naturale.

Totodată, din acest Fond vor fi oferite și subvenții pentru eficientizarea consumului de resurse energetice.

În acest an, în bugetul de stat sunt prevăzuți 400 mil. de euro, dar autoritățile susțin că vor identifica și surse externe. Mărimea Fondului va fi aprobată prin legea anuală a bugetului de stat.

Proiectul urmează să fie examinat și în lectura a doua, finală. Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice va intra în vigoare la 1 septembrie a.c.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.