Cristian Melnic, un tânăr de 22 de ani, recent licențiat în tehnologia alimentelor, de doi ani cultivă plante medicinale pe dealurile din Dobrogea, din preajma Chișinăului, și Climăuții de Jos, raionul Șoldănești. Produce din ele ceaiuri, suplimente alimentare încapsulate și chiar seruri cosmetologice.

Pentru dezvoltarea afacerii, în anul 2021, Cristian a aplicat la programul „Start pentru tineri”, implementat de ODIMM și a obținut un grant de 180.000 lei. Banii au fost investiți în echipamentul tehnologic, iar întreprinderea pe care o gestionează a ajuns să producă un sortiment de 21 de remedii naturiste fabricate din plante medicinale.

Deocamdată își vinde produsele pe rețelele sociale, însă, în următorii ani, tânărul ar vrea să le distribuie în farmacii și chiar să le exporte pe piața europeană.

Ideea de afacere cu plante medicinale a apărut în 2016 și a fost susținută de tatăl său, doctor în științe biologice, care a pus umărul prin tehnologii inovative de cultivare și selecționare a plantelor medicinale.

Actualmente, pe plantațiile familiei Melnic cresc circa 60 de specii de plante medicinale. Ele sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică, fără erbicide, doar cu îngrășăminte naturale și fără echipamente agricole.

În anul curent, ODIMM a pus la dispoziția tinerilor mai multe instrumente financiare de suport în afaceri, printre care Programul de stat „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Guvernul a aprobat recent extinderea programului pentru încă trei ani, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat până la 200.000 lei, astfel că finanțarea statului ajunge la 70% din valoarea proiectului investițional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.