Banii promiși de partenerii externi ai R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților nu au ajuns, deocamdată, la Chișinău, dar aceștia ar putea ajunge în conturi în a doua jumătate a anului curent, informează Jurnalist.md.

Afirmații în acest sens a făcut președintele R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni „Prime Time” de la Prime TV.

„Banii promiși de partenerii externi nu au ajuns încă în R. Moldova Au ajuns câteva milioane de euro, oferiți pentru administrarea crizei refugiaților. Este vorba de 5 mil. de euro care au ajuns pe contul ministerul Finanțelor”, a spus Maia Sandu.

Totodată, șeful statului a precizat că există promisiunea debursării, în timpul apropiat, a primei tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE. Maia Sandu amintit de promisiunea UE de la conferința de la Berlin privitor la un ajutor de circa 60 de milioane de euro, care, la fel, nu a ajuns încă în Moldova. Se stabilește modalitatea prin care să ajungă în Moldova și 10 mil. de euro promiși la fel în Berlin de România.

Autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea debursării primei tranșe din donația românească de 100 mil. de euro, acum discutându-se proiectele pentru care vor fi virate fondurile.

„În mare parte, bani promiși de parteneri încă nu au venit. Așteptăm mai mult în al doilea semestru. Există procese birocratice și ele sunt firești în cazul banilor”, a spus Maia Sandu.

Datele prezentate de premierul Natalia Gavrilița arată că în R. Moldova se află, în prezent, 76 de mii de refugiați ucraineni, dintre care peste 40 de mii sunt copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.