luni, august 15, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

O nouă Strategie Energetică a R. Moldova este elaborată cu suportul USAID

Acasă Chișinău mun. O nouă Strategie Energetică a R. Moldova este elaborată cu suportul USAID

La Chișinău, este în curs de elaborare o Strategie Energetică a R. Moldova. Documentul este elaborat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Cinci ateliere în acest sens au fost organizate, în perioada 27 mai – 24 iunie, la care au participat peste 50 de reprezentanți guvernamentali, experți din societatea civilă, mediul de afaceri și academic, mediul privat și experți internaționali.

Un aspect al abordărilor în cadrul atelierelor a constituit cooperarea intersectorială, îmbunătățirea eficienței energetice la nivelul întregii economii, diversificarea surselor energetice, infrastructurii de transport și distribuție, precum și valorificarea resurselor regenerabile

În proiectul documentului, energiei regenerabile îi revine un loc special și indică nevoia creării unor mecanisme competitive și transparente de susținere a producătorilor de energie regenerabilă; a unor mecanisme durabile pentru valorificarea deșeurilor în scopuri energetice.

În cadrul atelierelor, experții au propus o mai mare inter-conectivitate, atât pe segmentul energiei electrice, cât și al gazelor naturale. Propunerile s-au focusat și pe subiecte precum îmbunătățirea capacității de stocare a produselor petroliere din țară, ecologizarea sectorului transporturilor, furnizarea de hidrogen și utilizarea acestuia etc.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că Strategia va contribui la creșterea rezilienței și securității în alimentarea cu energie, dar și la reducerea facturii la energie pentru consumatori, reducerea dependenței de importul de energie și gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -