Directorul General al Companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM), Vlad Țurcanu, a prezentat, joi, 16 iunie, Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) viziunea sa de reformare a instituției. În cadrul ședinței, Vlad Țurcanu a relatat ce s-a făcut până acum și ce schimbări urmează să se mai facă la compania publică.

Potrivit lui Țurcanu, pe politici editoriale au fost echilibrate știrile, iar administrația companiei promite jurnale „mai complexe”. Au fost efectuate noi angajări de cadre și au fost realizate diverse instruiri pentru jurnaliști.

În Radiodifuziune s-a reușit crearea unui nou format – s-a renunțat la „calupurile tematice” și au fost introduse magazinele radio, astfel fiind adusă actualitatea mai aproape de oameni.

Directorul general al TRM i-a anunțat pe membrii CSD că este în curs de pregătire un nou pachet grafic. „Vom plăti pentru acesta circa un milion de lei după negocieri cu o entitate din SUA”, a spus Vlad Țurcanu.

Șeful companiei publice TRM a anunțat că, din septembrie, matinalul „Bună dimineața” de la „Moldova 1” va avea un nou format și un nou decor. Tot din toamnă va fi pus pe post un nou pachet de filme, se va renunța la filmele turcești. Pentru asigurarea cu materiale video vor fi contracte produsele Associated Press.

Vlad Țurcanu a vorbit și despre condițiile grele în care muncesc jurnaliștii. „Omenii de la „Mesager” stau în condiții improprii, cu ferestre care nu au fost schimbate de 40 de ani, iar aceste condiții le creează un nivel de frustrare”, a menționat directorul TRM.

Potrivit lui Țurcanu, studioul de înregistrări audio al „Mesagerului” este „o baracă căptușită cu niște burete”, iar asta „trebuie de schimbat repede.”

Directorul TRM a mai spus că își propune fie să renoveze spațiile companiei, care sunt uriașe, fie ca acestea să fie înstrăinate, iar cu banii obținuți – să se construiască un edificiu nou pentru radio și televiziune după un model georgian. Un asemenea proiect s-ar ridica la circa 15 mil. de euro.

În prezent, cheltuielile pentru întreținerea spațiilor actuale sunt extrem de mari. Numai pentru clădirea Radio Moldova, în perioada rece a anului, se achită lunar din alocațiile bugetare circa 30.000 de euro.

Vlad Țurcanu a mai spus că a obținut resurse financiare de la donatori internațional pentru digitalizarea proceselor editoriale. Va fi creată o platformă comună pentru conținut, unde fiecare structură a TRM îl va fi folosit după profilul său. Administrația companiei speră că în trei luni să fie finalizat acest proces. Există intenții de digitalizare a arhivei televiziunii, însă acest proces este foarte costisitor.

Despre retribuirea muncii angajaților, Vlad Țurcanu a spus că salariile nu sunt competitive, reprezentând una dintre marile probleme. „Vom cere Parlamentului suplimentarea lefurilor și vom evalua angajații”, a spus Țurcanu, menționând că salariile la TRM sunt cu 50% mai mici decât în companiile private media. Directorul general al TRM a mai spus că toți angajații vor fi evaluați – mai întâi șefii de departamente, apoi restul lucrătorilor.

Vlad Țurcanu a fost numit în funcția de director al TRM în data de 3 decembrie 2021.

Monitor Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.