Aflată, ieri, într-o vizită la Soroca, premierul Natalia Gavrilița, fiind întrebată de un jurnalist local când ar putea fi construită Stația de epurare de la Soroca, în situația în care toți premierii au tot promis acest lucru de-a lungul anilor, a răspuns: „voi deschide chiar eu Stația de epurare”. Stația de epurare a apelor uzate în orașul Soroca ar urma să fie construită până în anul 2025.
„Voi deschide chiar eu Stația de epurare de la Soroca și voi inaugura porțiunea de drum pe R14”, a spus premierul.
Natalia Gavrilița a precizat că acordul cu Banca Mondială ar putea fi ratificat în această lună, după ce negocierile pe marginea documentului au fost finalizate în luna decembrie.
Prim-ministrul a spus că terenul pentru viitoarea stație de epurare a fost deja aprobat.
„Toți trebuie să ne punem pe treabă și să ne asigurăm că această stație de epurare despre care se vorbește de 15 ani în sfârșit să fie construită, iar sorocenii să aibă un sistem de canalizare european”, a declarat Natalia Gavrilița.
Anterior, s-a anunțat că Stația de epurare a apelor uzate în orașul Soroca ar urma să fie construită până în anul 2025. Aceasta va fi amplasată pe o suprafață de cca 2,14 ha, între orașul Soroca și satul Trifăuți, potrivit Studiului de Fezabilitate pentru construcția acestui obiectiv, realizat de compania franceză SEURECA, care a fost supus consultărilor publice.
Dezvoltarea unui sistem adecvat de sanitație în Soroca este, potrivit autorităților, o prioritate națională, care face parte din Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, ce urmează să fie negociat cu Banca Mondială, în valoare de 50 mil. USD, dintre care 11. mil USD sunt destinate pentru construcția Stației de epurare la Soroca.
Studiul de fezabilitate pentru viitoare Stație de epurare la Soroca arată că actuala rețea centralizată de canalizare a localității are o lungime de circa 53 km și se află în stare deplorabilă. Stațiile de pompare sunt defectate și nu funcționează, iar apele uzate sunt deversate direct în Nistru – importantă sursă de apă potabilă a R. Moldova. Rata de conectare la rețeaua de canalizare este de doar 56% din populație, restul folosind, în mare parte, gropi de scurgere a apelor uzate.
Orașul Soroca are circa 35.000 de locuitori. Apele reziduale din acest oraș sunt deversate direct în râul Nistru. Zilnic, peste 2.300 de metri cubi de ape reziduale din oraş se scurg direct în râu.