marți, noiembrie 29, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

VIDEO. Ambasadorul UE, despre „parașuta cu bani” a UE, sinonimul Moldovei și experiențele gastronomice moldovenești

Acasă Regiuni Chișinău mun. VIDEO. Ambasadorul UE, despre „parașuta cu bani” a UE, sinonimul Moldovei și...

Jānis Mažeiks, care și-a început mandatul de ambasadorul european la Chișinău acum câteva luni, a vorbit, într-un interviu din seria „Descoperă Echipa Europa” acordat jurnalistei Sorina Obreja, despre primele luni de ședere în R. Moldova și despre experiențele sale în țara noastră, informează Jurnalist.md.

Împreună cu familia

La Chișinău, Jānis Mažeiks se află cu soția sa și cu fiica care merge la o școală privată. Ambasadorul mai are doi feciori despre care spune că au „drumul lor” – unul învață la universitate, altul deja a absolvit.

150 de proiecte europene

Ambasadorul vorbește în interviu despre sprijinul european în contextul pandemiei, iar despre proiectele derulate în Moldova din fonduri europene, Jānis Mažeiks spune că acestea urmăresc îmbunătățirea vieții cetățenilor moldovenilor. Diplomatul observă că tot mai multe autorități locale contribuie în implementarea acestor proiecte cu contribuții importante. Despre aceste proiecte comune, ambasadorul spune că „nu sunt despre faptul că UE vine cu parașută cu bani și pune în funcțiune instalații de tratare a apei în localități. în fiecare proiect avem cofinanțare a APL. Acum Delegația UE este implicată în implementarea a circa 150 de proiecte în diverse domenii.

Despre viitorul comunitar al R. Moldova

Întrebat dacă Moldova ar avea șanse mai mari să depună cerere de aderarea la UE, în situația în care guvernarea este una pro-europeană, Jānis Mažeiks a spus că acest proces e mâinile moldovenilor, fiind vorba de „o chestiune de ani”. Ambasadorul a spus că ara noastre are de făcut încă multe teme înainte de a avansa practic pe relația cu UE, dar că există toate posibilitățile pentru a intensifica relația respectivă.

Primele cuvinte rostite în română

Primele cuvinte învățate în limba română ale ambasadorului au fost „Bună ziua, soldați” – formula de adresare către membrii Gărzii de onoare la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare. Următoarele cuvinte învățate au fost „Împreună mai puternici” și „Echipa Europa”.

Moldova, sinonim cu vinul

Atunci când rostește Moldova, ambasadorului asociază țara noastră cu „vinul”. „Consider că vinul își merită poziția pe care o are în societatea moldovenească”, spune Jānis Mažeiks.

Despre frumusețea Moldovei și experiențele gastronomice

Cât despre preferințele gastronomice, diplomatul european a afirmat că a rămas uimit de plăcintele moldovenește, deoarece în țara sa natală, Letonia, nu există ceva similar. Ambasadorul a mai spus că în Găgăuzia a avut „experiențe foarte plăcute” în Găgăuzia, iar cea mai memorabilă a fost într-o pizzrie din Cahul care a fost deschia cu suportul unui proiect european.

Jānis Mažeiks spune că a vizitat mai multe locuri frumoase din Moldova, dar zice că a rămas de impresionat de frumusețea mănăstirilor și de pădurile de stejar. A fost marcat și de stejarul lui Ștefan cel Mare, dar că el cel mai frumos loc este dealul de lângă orașul Ialoveni de pe care se deschide o panoramă de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -