duminică, iulie 14, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Alarmant! Pedagogii din instituțiile școlare din raionul Glodeni rămân fără salarii. Situații similare ar fi și în alte raioane

Acasă Regiuni Glodeni Alarmant! Pedagogii din instituțiile școlare din raionul Glodeni rămân fără salarii. Situații...

Lucrătorii din zece instituții școlare din raionul Glodeni riscă să nu-și primească salariile pentru luna octombrie, iar în lunile noiembrie-decembrie deja circa 70% dintre instituțiile de învățământ din acest raion ar putea să se pomenească într-o situație similară. Situația s-a creat urmare a aplicării formulei de alocări financiare în funcție de numărul de elevi.

În raionul Glodeni, suma neacoperită din buget pentru salariile cadrelor didactice până la finele anului se ridică la circa 5 mil. de lei

„În anii precedenți ni se alocau resurse financiare suplimentare pentru salarizare. Acum, autoritățile centrale ne-au dat de înțeles că nu sunt bani și ne dau de înțeles să ne descurcăm cum putem, adică suntem pe cont propriu”, a spus Ion Cojocaru, președintele raionului Glodeni, pentru jurnalist.md.

De vină ar fi formula în baza căreia sunt alocați bani școlilor și în care factorul principal de calcul este numărul de elevi.

„Din păcate, numărul elevilor scade pe an ce trece. Acum avem aproape 5000 de elevi. Numărul elevilor a scăzut în ultimii zece ani cu circa 40%. Tot mai mulți părinți își iau copii și pleacă peste hotare”, a declarat Cojocari, precizând că de câteva ori pe an face demersuri către autoritățile, cerând revizuirea acestei formule.

„Acum s-a ajuns într-un moment critic. Nu avem de unde achita salariile pedagogilor. Riscăm ca în noiembrie-decembrie profesorii din circa 70% din instituții școlare din raion să nu aibă salarii”, a mai spus Ion Cojocari.

Acesta a mai spus că deja a fost informat de mai mulți manageri școlari că instituțiile riscă să rămână fără pedagogi, în situația în care prețurile și tarifele cresc, iar salariile nu se dau.

Mai multe instituții școlare din toate raioanele R. Moldova s-ar fi pomenit cu bugetele goale. În unele raioane, pedagogii nu și-ar fi ridicat salariile de două-trei luni.

În raionul Glodeni sunt 24 de instituții de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -