joi, decembrie 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Într-un sat din raionul Căușeni, oamenii vor să-i dea școlii optimizate a doua viață prin a o transforma în Centru mutifuncțional

Acasă Regiuni Căușeni Într-un sat din raionul Căușeni, oamenii vor să-i dea școlii optimizate a...

De doi ani în gimnaziul din localitatea Surchiceni, raionul Căușeni, domnește o liniște de mormânt. Clopoțelul nu mai cheamă copii la lecții, iar păianjenii au pus stăpânire pe clasele de studii. Puținii copii din localitate sunt nevoiți să facă naveta către școlile din satele vecine, în timp ce școala lor, care este conectată la toate utilitățile și dispune de cazangerie și cantină, degradează pe an ce trece.

Localnicii afirmă că înțeleg motivul pentru care a fost închisă școala: natalitatea a scăzut dramatic, iar mortalitatea a crescut amenințător. Profesorii care au mai rămas și au mai dorit să-și continue activitatea s-au angajat la școlile din satele vecine, unde existau locuri vacante.

La Surchiceni mai multe voci afirmă că, pentru a opri degradarea ei fizică, fostei instituții școlare trebuie să i se dea o nouă viață, o nouă șansă. Cei mai mulți se pronunță pentru transformarea acesteia într-un Centru comunitar multifuncțional.

„E foarte greu când un copil de clasa întâi este nevoit să meargă la o distanță de patru kilometri în alt sat. Este regretabil că ai tăi copii nu pot participa la diverse activități extrașcolare. Consider că fostul gimnaziu ar fi locul cel mai potrivit pentru asemenea activități”, spune Natalia Lefter, mamă a trei copii.

Și foștii unii profesori ai gimnaziului de odinioară sunt de părere că instituția ar fi potrivită ca platformă pentru diverse activități comunitare.

„În timpurile când am activat ca profesor în această școală, exista un muzeu al satului. Soluția ar fi ca școala să fie transformată într-un Centru multifuncțional. Aici cu siguranța ar putea să fie organizate activitățile căminului cultural, dar și multe alte cercuri”, spune Gheorghe Burlac, fost profesor de muzică.

Satul Surchiceni face parte din comuna Baimaclia. Aceasta numără, în total, puțin peste două mii de locuitori.

Diana BURLACU,
corespondentă comunitară
în s. Surchiceni, Căușeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -