joi, decembrie 8, 2022
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Gazpromul a început „gazarea” Moldovei și înaintează note ultimative

Acasă Regiuni Chișinău mun. Gazpromul a început „gazarea” Moldovei și înaintează note ultimative

Mai multe surse mass media din Rusia îl citează pe reprezentantul oficial al Gazpromului, Serghei Kuprianov, care a declarat că situația complicată cu livrarea gazelor în Moldova s-a creat din cauza Chișinăului, care nu și-a achitat datoriile (709 mil. USD) pentru gazele consumate în anii precedenți. Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale, amenință că dacă nu vor fi achitate toate datoriile, va stopa livrarea gazelor. Între timp, Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu criza energetică.

„Vina aparține în întregime autorităților Moldovei. Este vorba despre problema datoriilor pentru gazele rusești”, a declarat Kuprianov, citat de TASS.

Reprezentantul Gazprom a acuzat că reprezentanții Moldovei s-ar eschiva de la recunoașterea datoriilor. Kuprianov a mai spus că aceștia nu au fost de acord cu prețul la gaz, deși, potrivit lui, acesta s-a format în mod transparent.

Kuprianov a subliniat că Gazprom este gata să prelungească un nou acord cu Moldova pentru livrarea gazelor numai în cazul în care vor fi efectuate plățile restante. Iar pentru noiembrie, monopolistul rus, după cum scrie Kommersant, este gata să prelungească contractul numai dacă vor fi achitate plățile pentru lunile septembrie și octombrie a.c.

RIA Novosti scrie, citându-l pe Kuprianov că dacă Moldova nu va achita toate datoriile, va opri exportul de gaze către Moldova. Reprezentantul Gazprom a negat că situația ar avea un substrat politic. „Gazprom este societate pe acțiuni și nu poate activa în pierdere (…) Răbdarea are o limită. Moldova este cea care a provocat criza”, a declarat Kuprianov, care a mai adăugat că trezește nedumerire intenția Chișinăului de a lichida SA „Moldovagaz”, care înscrie datoriile Moldovei față de furnizorul rus de gaze.

Presa rusă mai scrie că, la negocierile cu Gazprom de la Moscova, reprezentanții Chișinăului au solicitat un preț mediu de 200-300 USD pentru 1000 m.c. de gaze naturale.

Ce zice Chișinăul

Deocamdată, din partea Chișinăului, doar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a prezentat anumite informații  despre negocierile de la Moscova. Potrivit lui Spânu, oferta făcută de Gazprom nu este în avantajul moldovenilor, iar partea moldovenească își dorește ca negocierile să continue. Andrei Spânu a mai spus că Gazprom a promis să livreze volume suplimentare Moldovei pentru luna octombrie – câte +5 mln m.c de gaze zilnic.

„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a menționat Spânu.

Ministrul nu a precizat care au fost sumele cu care s-a operat la negocieri – nici ale părții ruse, nici ale Chișinăului.

Stare de urgență în Moldova

Vineri, Parlamentul de la Chișinău a declarat, la solicitarea Guvernului, stare de urgență în țară pe o perioadă de 30 de zile, până la 20 noiembrie. Aceasta pentru a oferi autorităților posibilități de a adopta decizii rapide și de a aplica pârghii de asigurare cu gaze a țării, inclusiv din surse alternative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -