sâmbătă, aprilie 20, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Premierul Gavrilița, despre noul program cu FMI de peste jumătate de miliard de dolari: „este o veste bună pentru țara noastră”

Acasă Regiuni Chișinău mun. Premierul Gavrilița, despre noul program cu FMI de peste jumătate de miliard...

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat într-un briefing comun de presă cu Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, că a fost agreat un nou program cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în valoare de 564 mil. USD. Oficialul a declarat că acesta este „o veste bună pentru țara noastră.”

Potrivit Nataliei Gavrilița, noul program este bazat pe prioritățile trasate de actuala guvernare, fiind dată prioritate combaterii corupției și fortificării statului de drept.

Pe termen scurt, ne vom concentra pe atenuarea efectelor pandemiei și a crizei energetice, a spus Gavrilia, menționând că guvernul va fi preocupat, în continuare, de creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, precum și de subvenționarea salariilor.

„Un program cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri”, a declarat Natalia Gavrilița.

Reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Rodgers Chawani, a afirmat că discuțiile pe marginea programului au durat trei săptămâni, timp în care s-a reușit elaborarea unui set de politici la nivel de țară.

Potrivit concluziilor FMI, consolidarea statului de drept și contracararea corupției joacă un rol critic în valorificarea potențialului de creștere economică a R. Moldova. Chiar dacă a fost constatată, în prezent, o redresare a economiei, perspectivele creșterii economice sunt în continuare periclitate de factori de risc.

Politicile bugetar-fiscale convenite în cadrul programului se vor axa pe măsurile necesare pentru a face față șocurilor cauzate de pandemie și șocurilor cauzate de criza energetică. Ulterior, pe măsura îmbunătățirii situației epidemiologice și scăderii prețurilor la resursele energetice la nivel global, accentul se va muta pe avansarea cheltuielilor pentru dezvoltare, se arată în concluziile FMI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -