Șapte organizațiile neguvernamentale de media* și-au exprimat, într-o declarație comună, îngrijorarea în legătură cu propunerile de modificarea a Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), inserate în proiectul de lege înregistrat în Parlament la data de 14 octombrie și votat, azi, în prima lectură.
Semnatarii declarației subliniază, în contextul intențiilor declarate privind responsabilizarea Compania Teleradio-Moldova (TRM) și Consiliului Audiovizualului (CA), necesitatea de a evalua și de a anticipa repercusiunile nefaste ale legiferării mecanismelor juridice de numire, control și revocare a membrilor CA și a organelor de supraveghere și conducere a TRM.
„Deferirea în competența Parlamentului, Președintelui și Guvernului, prin efectul legislației aplicabile în trecut, a prerogativei de propunere a membrilor Consiliului de supraveghere/(observatori) a relevat practici vicioase de subordonare extremă a TRM față de puterile politice aflate la guvernare”, se menționează în declarația citată de Monitor Media.
Potrivit documentului, în lipsa unor criterii clare, modificările propuse permit, în mod obiectiv, oricărei majorități parlamentare să facă uz de mecanismul de retragere din funcție a membrilor organelor de supraveghere și conducere a furnizorului public de servicii media audiovizuale. Acestea contravin standardelor de calitate a legii și pot determina subordonarea membrilor organelor de conducere și control ale TRM față de puterile politice aflate la guvernare – își exprimă temerea ONG de media.
ONG de media amintesc de faptul că imixtiunile în activitatea editorială a furnizorului public de servicii media, exercitate de către autoritățile publice prin intermediul conducerii TRM, a determinat condamnarea R. Moldova la CtEDO pentru încălcarea Articolului 10 al Convenției.
Cele șapte ONG de media își exprimă „profundul regret” pentru faptul că proiectul de lege vizat a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului fără ca acesta să fi fost consultat cu societatea civilă.
* Declarația a fost semnată de CJI; Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic; Asociația Media Guard; APEL; Centrul „Acces-Info”; CJI și RISE Moldova.
Eu sunt cu ambele mâini pentru presa independentă dar nu coruptă, comercială. Vrei ca să comunici ceva trebuie să-i plătești căruiva corespondent, corespondenții comunică ceia ce îi dictează patronul care îl plătește și încă cu atât dezgust , obraznic și ură că pot fi trași la răspundere pentru învrăjbiri, ațâțare, provocare de dușmănie ș.m.a. Da se poate reproșa că dacă nu-ți place nu asculta , dar vedeți că sunt așa zis susținători care cred în prostiile, învrăghirile și care nici odată nu va cunoaște adevărul. Așa că cu jurnaliștii de astăzi ca și cu judecătorii, procurorii nu putem avea independență. Îi vom domestici, apoi educa, după care îi vom pregăti ca specialiști și apoi puftim independența puterilor.