duminică, mai 19, 2024
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

O cooperativă din Moldova și-a cumpărat un utilaj francez de scuturat migdale, care îi asigură recoltarea în termeni record

Acasă Articole Antreprenoriat O cooperativă din Moldova și-a cumpărat un utilaj francez de scuturat migdale,...

O cooperativă din sudul țării, formată din șase producători de migdale, a achiziționat un utilaj de recoltare unic în R. Moldova, datorită căruia roada este culeasă într-un timp record. Noua tehnologie a fost importată din Franța, iar utilajul a fost pus în funcțiune într-o livadă de migdale din Vulcănești. 

Datorită mașinii de recoltare pe bază de vibrații este posibilă culegerea migdalelor de pe o suprafață de 10 hectare, timp de doar 10 ore. Dacă anterior recoltarea putea dura chiar și câteva luni, de acum încolo, procesul va lua circa trei săptămâni.

Înființată în 2019, cooperativa Almonds Company din Comrat a reunit șase producători de migdale, care dețin împreună 170 de hectare de livezi situate în raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Nisporeni, Chișinău, precum și autonomia găgăuză. Pentru a eficientiza munca și a deveni mai competitivi pe piața internă, precum și cea externă, producătorii au decis să investească în noile tehnologii.

Cooperativa a accesat un credit de 410 mii de euro în cadrul proiectului Livada Moldovei, susținut de UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Producătorii au beneficiat de consultanță, fiind, totodată, scutiți de plata TVA și a taxelor la importul utilajelor.

60 de mii de euro au acoperit parțial achiziționarea mașinii de recoltare pe bază de vibrații. Restul împrumutului a permis cumpărarea utilajelor de producere pentru decojirea migdalelor (500 kg/oră), a utilajelor pentru sortarea migdalelor (800 kg/oră), precum și pentru fabricarea făinii.

80% din roada culeasă de cooperativă în acest an va merge spre export în țări precum România, Italia, Ucraina și Irak. În Moldova există peste 20 de mii de hectare de livezi de nuci, alune și migdale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Toate

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -